Az eredeti angol ételek készítésének módjai valóban egyszerüek. Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jó minöségü húsokat, jóízü halakat, laktató lepényeket, pudingokat. Az angoloknak köszönhetünk több gasztronómiai érdekességet, mint például a szendvicsek készítése, vagy a teaivás, a pudingok, a pie-ok, amiről egy híres gasztronómus elismeréssel szólt: "Áldott legyen a neve, aki feltalálta".
Az angolok, de a skótok és az írek is konzervatívak, bár az utóbbi évtizedekben az angol konyhára is hatott más nemzetek konyhája, elsősorban a francia konyha.
Leveseiket elsösorban ürü-, bárány-, marha- vagy csirkehúsból készítik. Jellegzetes levesük a beef tea, ami szó szerint marhahús teát jelent. Lényegében jó minöségü marhahúst, föleg bélszínt kockára vágnak, felöntik zsírtalan húslevessel, füszerezik, majd kb. 3 órát gözölve forralják. Említhetjük még az ír ürügulyást (Iris stew) vagy az angol csirkelevest (Cooki leeki), de készítenek zöldség- és gyümölcsleveseket is, pl. spenót-, uborka-, kelkáposztalevest, gesztenyelevest, meggylevest stb.
Az angol ételek között nagy számban találunk hal és rákételeket. Fogyasztanak birkát, szárnyasokat, vadakat, de a húsok közül ki kell emelni a marhahúst. A jó minöségü marhahús a jólét alapja, az angol életforma fontos kelléke és szimbóluma.
|